Etiketa stolování

Jsme doma, vaříme si a sníme o návštěvě v restauracích, až se znovu otevřou. Co si nacvičit zásady stolování?

Etiketa není složitá, ale ke společnému stolování patří udržování konverzace. A zvládat všechno najednou může být oříšek. Je jedno, jestli se jedná o obchodní schůzku při obědě nebo pozvání na romantickou večeři. Udělat dojem přirozenou etiketou se vždycky vyplatí.

Je to jako v hokeji. Jako fanoušci jste měli teorii v malíčku. Když si ale nasadíte brusle, přitom hokejku držíte po 10 letech zase v ruce, a jdete do zápasu na rybníce, jako teď u nás na Vysočině, i sebelepší přihrávka bude založena spíše na náhodě než na bruslařském umění zakončeným promyšleným gólem. Na rybníce při hokeji už teď dojem neuděláme 😊. Ale natrénovat stolování ještě stíháme.

Cvičení dělá mistra. A jak to tedy nacvičit?

Jídlo z donáškových krabiček nachystáte na stůl jako v luxusní restauraci. Žádné rovnou z krabičky. Dobře vám k tomu poslouží internetové nákresy, jak prostřít. Když takto několikrát připravíte stůl se vším všudy (nezapomeňte ubrousky), už nebudete přemýšlet, který příbor v restauraci je ten pravý. Co je dezertní vidlička a která sklenička je na vodu. O mlaskání a srkání se bavit nebudeme. Samozřejmosti vynecháme.

Sedíte zpříma? A co nohy? Máte je u sebe, a přitom ne přes sebe?

Že vám to nedělá problém? Zkusme druhý krok. Dejte si tenčí knihy nebo srolované noviny pod paží. To vás naučí mít lokty přirozeně u sebe. Časem se zvládnete i najíst 😊. Mezitím se konverzace rozvášnila. Žádné gestikulování nožem a vidličkou. Způsobně je odložte křížem na talíř.

Jakmile dojíte, proveďte hodnocení. Už jste to zase zhltli? Kniha je pod stolem? A jak jste odložili příbor? Měl by ležet vedle sebe, už ne křížem. A co ubrousek? Kde ten skončil? Snad nebyl látkový a není na talíři. To si totiž pěkně vyperete.

Už několik dní máte za své stolování 1*? Pak je na čase uvařit si špagety 😊.